Tatjana Jovanović pred kvalifikacionu trku za svetsko prvenstvo u skyrunning-u Španiji
Tatjana Jovanović, Foto: Promo

promo

Tatjana Jovanović pred kvalifikacionu trku za svetsko prvenstvo u skyrunning-u Španiji

Na planini je sve podređeno mojim potrebama

Objavljeno:

Kad nešto dovoljno želiš, a to isprate i rad i trud, onda je uspeh neminovan! Ovim se, iz svog iskustva, vodi Tatjana Jovanović, višestruka pobednica skyrunning trka nacionalne serije u različitim formatima koja se upravo sprema za kvalifikacionu trku za svetsko prventvo u Španiji.

Navikla da ponese pehar i sa svih drugih trkačkih događaja na kojima se takmiči, Tatjana treba da istrči 100 kilometara na Staroj planini 25. maja. Ne bi trebalo da bude problem budući da je 2021. i 2022. bila pobednica na 64 km na Staroj planini. A ovih 100 km se sprema kontinuiranim radom. Kako i sama kaže, da bi se spremila takva dužina na planini potrebno je mnogo više od onoga na šta su navikli klasični trkači po ravnom. Potrebno je mnogo više snage, pa pored profesionalnog pristupa treba obratiti pažnju na mnoge detalje. Iza nje stoji jedan tim, od nutricioniste, do stručnjaka za kondicioniranje i rehabilitaciju, mentora trčanja, head coach-a i fizioterapeuta...

PR
foto: Promo

- Trčanje po planini tkz. skyrunning ili trail se razlikuje od trčanja po ravnom po tome što su tereni specifični sa dosta kamenjara ili korenja, te tako i treninzi zahtevaju segmente kao što su intervali sa štapovima uzbrdo. Pored treninga trčanja, tu su dominatni treninzi snage i oporavka. Osim toga, na planini se specifično vodi računa šta i koliko jedeš tokom samog treninga jer je to jako bitan segment i na samoj trci. Kada sam na planini sve je podređeno meni i mojim potrebama. Tako da se trudim da dan započnem vežbama mobilnosti kako bih se razbudila i uvela telo u dan. Ove godine sam se potrudila da za pripremu više budem na velikim nadmorskim visinama i više boravim na Durmitoru – otkriva ova borbena tridesetrogodišnjakinja.

Životno iskustvo u sportu joj je, generalno, od velike pomoći, s’ obzirom na to da je naša sagovornica 18 godina pre skyrunning-a trenirala odbojku, a zavidne rezultate i uspehe je nizala i u skysnow discpilini, pošto je bila druga, a najbolja Srpkinja, u kvalifikacionoj trci za odlazak u Tervisio, Kolašin sky snow na početku Skajraning lige Srbije i Crne Gore u februaru ove godine.

- Ima jedna zanimljiva anegdota, skoro sam se dopisivala sa mojom profesorkom matematike iz srednje škole i pita me ona kako mi ide i, između ostalog, spomene moju volju i istrajnost koju posedujem još iz ranijih dana. Možda bih izdvojila da je upravo ta istrajnost i moja ljubav prema pokretu i sportu najbitnija.

PR
foto: Promo

U slobodno vreme uživa u planinskim vrletima i nije od onih koja voli izlaske i provod, otud ne žali što se odrekla nekih neprospavanih noći i zlazaka. Nije od onih osoba od koje možete čuti „eeeeh čega sam sve morala da se odreknem.”

- Mogla sam možda da radim neki posao od 9 do 17 sati, ali pošto sam trener po struci, to nisam baš ni želela da radim. Sportom se bavim već 26 godina, a imam 33 tako da ja možda i ne znam čega sam se odrekla, ali odlično znam šta sam dobila ovim stilom života.

Tatjana se nada da će ostvariti kvalifikaciju za prestižno takmičenje u Španiji koje se održava od 6. do 8. septembra, i tamo predstavljati našu zemlju.

U međuvremenu je sebi postavila i izazov 24/24 Durmitor kojim planira da u 24 sata istrči na 24 vrha te planine, i to 24. juna ove godine.

Svim srcem navijamo za Tanju!

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.